Wie wordt jouw energieleverancier?
Om thuis of in jouw bedrijf stroom te kunnen gebruiken heb je een energieleverancier nodig. Jouw energieleverancier levert jou energie en jij betaalt hiervoor maandelijks de energierekening. Er zijn groene en minder groene aanbieders. Er zijn coöperatieve en commerciële energieleveranciers, leveranciers met leveringsvergunning en wederverkopers. En dan heb je ook nog lokale energiecoöperaties en energiedienstverleners.
Hieronder leggen we je uit hoe dit zit, zodat jij een goede keuze kunt maken.
Grijs, ‘groen’ en écht groen
Energieleveranciers verschillen in de mate van duurzaamheid. Er zijn leveranciers die alleen ‘grijze energie’ leveren, er zijn leveranciers die alleen duurzame ‘groene energie’ leveren, en andere bieden beide aan. Maar let op! Niet alle groene stroom is écht groen. Er zijn leveranciers die groene stroom certificaten uit bijvoorbeeld Noorwegen kopen om Nederlandse stroom te 'vergroenen', maar de stroom blijft in Noorwegen en er wordt geen extra duurzame energie opgewekt.
Wel of geen winstoogmerk
De meeste energieleveranciers zijn commercieel: zij bestaan vanuit een winstoogmerk of een bedrijf heeft haar bestaande diensten uitgebreid met energielevering, vanuit winstoogmerk. Zij zijn kortgezegd commercieel. Wat veel mensen nog niet weten, is dat er in Nederland ook een ander soort energieleveranciers bestaan, die niet vanuit winstoogmerk werken: dit zijn coöperatieve energieleveranciers. In Nederland zijn er twee van deze leveranciers: Energie VanOns en om | nieuwe energie. Streekenergie werkt samen met beide organisaties.
Leveringsvergunning en wederverkopers
Om energie te kunnen leveren aan particulieren, heb je in Nederland een leveringsvergunning nodig. Om een leveringsvergunning te krijgen, moet een leverancier voldoen aan bepaalde voorwaarden en een traject door bij de ACM. Je kunt ook energie leveren zonder vergunning, maar in samenwerking met een partij die wel de benodigde vergunning heeft. Je bent dan wederverkoper.
Streekenergie is wederverkoper van Energie VanOns. Er is voor deze vorm van samenwerking gekozen, omdat het traject op weg naar een leveringsvergunning kostbaar en intensief is. Ook wegen de voordelen van het zelf hebben van een leveringsvergunning op dit moment niet op tegen de voordelen die de huidige samenwerking biedt, met name in het kader van efficiëntie. Energie VanOns en Streekenergie hebben in basis hetzelfde DNA. Wij geloven in de kracht van samen sterk en zaken zoveel mogelijk centraal organiseren waar mogelijk, met de kracht van lokaal waar het kan.
Lokale energiecoöperaties
Dan zijn er ook nog lokale energiecoöperaties. Dit zijn geen energieleveranciers, maar energieproducenten. Zij wekken coöperatief (samen) hernieuwbare (groene) stroom op en verkopen deze stroom aan een partij die voor hen regelt dat de stroom weer afgenomen kan worden door mensen thuis of door organisaties. Energiecoöperaties hebben hier partners voor nodig, die deze zaken voor hen regelen. Dit gaat om de leveranciersrol, maar ook meer technische zaken.
De 19 lokale energiecoöperaties in de Achterhoek regelen dit gezamenlijk via hun eigen gezamenlijke coöperatie Streekenergie. Kijk hier welke energiecoöperatie bij jou in de buurt zit!
Energiedienstverlener
Een relatief onbekende rol op de energiemarkt is die van energiedienstverlener. De partij die deze rol vervult, regelt onzichtbare zaken achter de schermen, maar is wel essentieel in het proces van energielevering. Om de coöperatieve (niet-commerciële) kant van de energiemarkt goed te kunnen ondersteunen, is energiedienstverlener Trinova opgericht. Deze organisatie is ontstaan vanuit samenwerking tussen Agem Energie Experts, Energie VanOns en om | nieuwe energie.
Trinova biedt systemen om energiediensten te beheren; de niet-zichtbare, technische kant van energielevering op de achtergrond. Dit maakt het makkelijker om innovaties en nieuwe producten zoals zelflevering in te voeren en te ontwikkelen. Door dit samen te doen, worden kosten bespaard en worden energiegemeenschappen geholpen in hun belangrijke rol in de overgang naar een nieuw, groener en eerlijker energiesysteem.
Terug naar jou
De belangrijkste vraag voor jou om over na te denken is gelukkig wat simpeler: wie mag jouw energieleverancier zijn? Om een goede keuze te maken, op wat voor jou belangrijk is, is het belangrijk dat jij jouw keuze maakt op basis van de juiste informatie. Welke informatie je ook verzamelt en waar je de informatie ook vandaan haalt: houd altijd in gedachten dat er belangen meespelen in wie jou die informatie geeft.
In het geval van Streekenergie kunnen we daar duidelijk over zijn: wij zijn coöperatief en hebben geen winstoogmerk. Ons belang is een zo transparant, duurzaam en eerlijk mogelijk energiesysteem en daar zetten wij ons vanuit de Achterhoek voor in. Gelukkig staan wij daar niet alleen in. Daarom delen we graag wat interessante links met je, waar je meer informatie kunt vinden over de coöperatieve energiewereld.
- Energie Samen - Landelijke koepel en belangenorganisatie van energiecoöperaties
- Local4Local - Landelijk samenwerkingsproject van 13 organisaties om het nieuwe energiesysteem te ontwikkelen
- Agem Energie Experts – Maatschappelijke organisatie, expertise op verschillende aspecten van de energietransitie
- om | nieuwe energie - Coöperatief energieleverancier (vanuit Amsterdam)
- Energie VanOns - Coöperatief energieleverancier (vanuit Groningen)
- Trinova - Coöperatief energiedienstverlener (samenwerking Agem, om | nieuwe energie en Energie VanOns)
- Lokale Energie Monitor (2023) - Rapportage en analyse van ontwikkelingen cooperatieve energie initiatieven
Vragen?
Voor meer informatie of vragen kan je natuurlijk ook altijd contact opnemen via Streekenergie of direct met de Energie Experts van Agem.
Contact
met Streekenergie.
Heb je vragen? Onze Achterhoekse Energie Experts helpen je graag met uitleg of overstappen.