Nieuws

Verlengen deze zomer?

Het is zomer! De zomerperiode is bij uitstek dé periode waarin je het beste je energiecontract vast kunt zetten. Dit komt simpelweg door het feit dat de energieprijzen in de zomerperiode gemiddeld gezien het laagst liggen. Dit komt door de lagere energievraag dan in de winter het geval is.

Ook veel van onze afnemers staan momenteel voor de keuze: contract verlengen en vastzetten of niet? Maar wat is wijsheid en welke keuzes heb je? We leggen het je graag uit.

 

Zekerheid met een vast contract
Na een aantal rumoerige jaren op de energiemarkt hebben veel van onze afnemers vorig jaar voor de zekerheid van een vast contract gekozen. Waar de verwachting was dat de energiemarkt in 2024 ten opzichte van 2023 nog wel wat meer tot rust zou komen, heeft Energie VanOns vorig jaar besloten om alleen de optie voor 1-jaar vast aan te bieden en niet voor veel langere perioden. Dit blijkt een goede keuze geweest te zijn, zoals in onderstaande grafiek zichtbaar is.

In de zomer van 2023 lagen de prijzen aanzienlijk hoger dan dit jaar het geval is. Had je een 2- of 3-jarig contract afgesloten, zou je aanzienlijk meer betalen dan de huidige marktprijzen. Heb jij vorig jaar een 1-jaar vast contract afgesloten en wil je dat nu met opnieuw 1-jaar verlengen? Dan zal je naar alle waarschijnlijkheid het komende jaar voordeliger uit zijn.


Bron: Dutch Power Base Futures Pricing (ice.com)

Met variabel beweeg je wat meer mee met de energiemarkt
Wil jij relatief gezien wat meer zekerheid, maar wil je ook meeprofiteren als de marktprijzen net als afgelopen jaar op termijn weer gaan dalen? Dan is een variabel contract met een maandelijks wijzigend tarief een optie voor jou. Energie VanOns koopt de energie ca. 6 weken voorafgaand aan de start van een nieuwe maand in voor alle variabele contracten. Dat betekent dat jij een maandtarief krijgt dat met de marktprijzen meebeweegt, maar er net iets ‘achteraan hobbelt’. Daarmee zou je kunnen zeggen dat het risico alsnog vrij beperkt is. Mocht er onrust ontstaan? Dan heb je tijd om te reageren en mogelijk toch voor de keuze voor een 1-jaar vast contract te gaan.

Terugleveringskosten
Energie VanOns kwam relatief vroeg met de aankondiging voor terugleveringskosten ten opzichte van andere, met name toch grotere energieleveranciers. Voornaamste reden hiervoor is dat de effecten van de salderingsregeling en het minder waard worden van zonnestroom bij Energie VanOns extra groot zijn, juist omdat we met zijn allen al vier jaar op rij de groenste leverancier van Nederland zijn en in verhouding heel veel zonnestroom opwekken met zijn allen ten opzichte van andere energieleveranciers.

Ook zagen we dat juist mensen die géén zonnepanelen kunnen aanschaffen een hoger kWh tarief gingen betalen om de vergoeding voor mensen met zonnepanelen (salderingsregeling) mede te kunnen financieren. Wij, Streekenergie en Energie VanOns, zijn coöperaties en hebben geen aandeelhouders met winstoogmerk, maar met leden die voor een zo eerlijk en transparant mogelijk tarief willen gaan. Voor ons was de keuze dus simpel, de kosten daar neerleggen waar ze gemaakt worden en daarbij stimuleren dat opgewekte energie zoveel mogelijk achter de eigen meter wordt verbruikt: iets dat in landen om ons heen al jaren de standaard is. Inmiddels rekenen bijna alle energieleveranciers met terugleveringskosten richting hun klanten. Meer informatie over de terugleveringskosten bij Energie VanOns vind je hier.

Géén terugleveringskosten
Laat je niet gek maken door alles wat je misschien hoort en leest over ‘terugleverboetes’. In de meeste gevallen gaat de terugverdientijd van zonnepanelen er amper op achteruit, simpelweg omdat de prijzen voor zonnepanelen nog nooit zo laag hebben gelegen en de terugleveringskosten meestal erg meevallen ten opzichte van de totale besparing vanwege de salderingsregeling die je momenteel nog behaalt.

Wil jij géén terugleveringskosten? Dan is een dynamisch energiecontract mogelijk een optie voor jou. Maar let op, er is een reden dat je dan géén terugleveringskosten betaalt: je ontvangt namelijk het daadwerkelijke uurtarief op de momenten dat je teruglevert en betaalt het uurtarief voor de momenten waarop je nog stroom afneemt. De energiebelasting saldeer je, zolang de regeling er is, natuurlijk op jaarbasis. Een leverancier heeft in het geval van een dynamisch contract geen ‘last’ van de salderingsregeling, omdat ze jou geen dure stroom in de avonden en ochtenden hoeven terug te leveren in ruil voor de relatief goedkopere zonnestroom die je overdag hebt geleverd. Wist je dat je bij Energie VanOns ook een dynamisch contract kunt afsluiten? Lees hier meer.

  Lees ook de ervaring van Thijs met een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen.


Bij twijfel of vragen: bel of mail met Mireille!
Dat zijn best veel opties en mogelijkheden. Wil jij graag meer uitleg of advies voor jouw persoonlijke situatie? Twijfel niet en neem gerust contact op met onze Mireille. Dit kan telefonisch via (0314) 782 182 of per mail op info@streekenergie.com. Mireille zal je altijd van een eerlijk en transparant advies voorzien (én ze kan ook plat praoten!).

Gaat bij jou het lampje ook branden?
Zowel Streekenergie als Energie VanOns zijn energiecoöperaties. Onze achterban bestaat uit burgers die geloven dat het anders kan: met de beste bedoelingen en zonder winstoogmerk. Bij steeds meer Achterhoekers gaat het lampje branden om zich bij deze beweging aan te sluiten via Streekenergie bij Energie VanOns. Ook overtuigd? Geef het lampje door en laat familie, vrienden en buren vrijblijvend hun maandbedrag voor eerlijke energie uit eigen streek berekenen

Ga terug

Contact

met Streekenergie.

Heb je vragen? Onze Achterhoekse Energie Experts helpen je graag met uitleg of overstappen.